Yoga en detox, twee woorden die deze week in het nieuws zijn. Een yoga docent was gisteravond onderwerp van gesprek bij Op1, ze heeft deelgenomen aan een detox en die heeft naar uitgewerkt. Op dit moment ligt ze in een ziekenhuis is Mexico, ver van Nederland, te vechten voor haar leven. Lieve mensen om haar heen zijn een crowdfund gestart. Haar verblijf op een ic in Mexico kost om en nabij € 20.000,00 per dag. Ze ligt daar al sinds vorige week woensdag, er is meer dan 100.000 euro nodig. Helaas was ze onderverzekerd, maar gelukkig voor haar zijn er hele lieve mensen die zich inspannen om de kosten die op dit gemaakt worden voor haar te dekken. Voor haar hoop ik dat ze er weer bovenop komt.
Tja, yoga en detox, gaat dat samen? Detox is zuiveren, daar kun je yoga oefeningen voor doen, ademhalingsoefeningen, kriya’s, mantra’s chanten, mediteren of zuiver voedsel nuttigen. Of yoga ook vraagt jezelf bloot stellen aan een ritueel waarvan je de uitwerking niet kent, nee. Wat we wel kunnen doen staat onder andere in de Hatha Yoga Pradipika.
Over de Hatha Yoga pradipika
Het is een boek dat op mijn boekenlijst stond, het is al heel lang geleden geschreven en er staan hele nuttige aanwijzingen. In hoofdstuk 1 staan houdingen en vereisten waaraan een yogi moet voldoen. Moeten is natuurlijk een naar woord, maar een voorschrift schrijft voor hoe een yogi in evenwicht kan blijven zodat hij/zij zijn/haar tijd kan besteden aan de vereniging met de bron (samadhi).
Voorafgaand aan de vereniging zuivert een Yogi zich, detox, wat je kunt doen met oefeningen, ademhalings‑, reinigingsoefeningen (kriyas), meditatie en voedsel. De keuze welke reinigingsoefening (kriya) je doet hangt ervan af of je deze nodig hebt. Is je lichaam in gezonde toestand, geen slijm, gas of andere narigheden in het lichaam dan hoef je geen kriya’s in te zetten. Heb je wel last van slijm, gas enzovoort dan schrijft de HTY enkele kriya’s voor.
Zes kriya’s: Dhauti, Vasti, Neti, Trataka, Nauli en Kapalabhati.
Dhauti, de eerste het langzaam inslikken van een stuk doek en dan weer uithalen. Deze kriya reinigt de slokdarm.
Vasti is een oefening die je zittend doet in een bad, gehurkt breng je een slang aan in de anus, zuigt water naar binnen en reinigt zo het uiteinde van de darm.
Neti is het reinigen van de neusgaten, het kan met een dunne draad of door gebruik van water opsnuiven, danwel met een speciaal kannetje (netipot) of met gebruik van de handen. Deze oefening reinigt de doorgangen bij de neus.
Trataka, reinigt de ogen, door het staren naar een vlam kan dit worden bereikt.
Nauli is draaien van de buik, het gebied bij de navel, een hele prettige oefening die de buik en de daar gelegen organen masseert, ontdoet van eventuele onzuiverheden.
Kapalabhati, tot slot, is een oefening waarbij op een uitademing de buik actief naar binnen wordt getrokken. Het actief intrekken van de buik zorgt dat de lucht naar buiten wordt gebracht. Deze oefening zorgt voor hitte in het lichaam. Hitte helpt om onzuiverheden uit het lichaam te verwijderen.
Allemaal hele nuttige oefeningen om te doen, die je alleen hoeft te doen als er sprake is van: slijm, ophopingen van lucht, verstopte darmen of neusgaten. Is hier geen sprake van dan kun je overgaan tot pranayama (energie sturen) en mudra’s doen die de aandacht naar binnen brengen. Voorbereidende stappen voor het einddoel van yoga: samensmelten met de bron (samadhi).
Tja, en dat is heel hard nodig, je weer verbinden met de bron. De bron is iets waar we al snel van verwijderd kunnen raken in deze wereld. Yoga is een prachtig middel om weer te komen tot deze bron, detox of zuivering is onderdeel van yoga.
Zuivering je kunt het doen met een speciale reinigings rechniek, maar je kunt het ook doen door geen zaken te nuttigen die schadelijk voor je zijn. Wat je het beste kunt doen staat opgeschreven in de HTY.
Het is een prachtig boek dat ik een ieder die yoga beoefend zeer kan aanbevelen om te lezen.
Namaste,
Catharina Blijlevens