Volle Maan

Gisteren was het volle maan. De maan kent meerdere fases tijdens deze fase volle maan ookwel de fase van de moeder is veel actie door de bijzonder krachtige energie van de maan. Hiervan kun je gebruik maken bij de doelen die net ietjes meer kracht nodig hebben. Het is een fase die wordt vergeleken met het moederschap, het is een fase van zorgen, koesteren en voeden. Deze kracht houdt drie a vier dagen aan.

Volgens de Ashtanga traditie doe je dan geen yoga oefeningen, of beter gezegd: geen asana oefeningen of fysieke oefeningen. Een van de leraren op mijn weg die mij in Ashtanga Vinyasa Yoga heeft onderwezen leerde mij dat als je op deze dag tijdens je oefeningen je een blessure oploopt je herstel ervan langer duurt.  Hij zei, “als je besluit om je mat op te gaan en toch je oefeningen te doen, doe het dan mild.” Eigenlijk zei hij, doe het in balans met de werking van de natuur en de zorg van een moeder. De maan is een symbool van de vrouw of van de vrouwelijke rituelen. Een afgeleidde van de maan is menstruatie.

Tijdens de menstruatie laten we los waar we geen geboorte aan hebben kunnen geven. Immers het eitje wat door middel van de eierstokken is afgegeven heeft geen bevruchting gehad en om het proces van geboorte op gang te houden en de weg vrij te maken voor een nieuwe eitje laten we het ongeboren ei wat niet met leven of met het zaad van de man is bezield, los. We geven het terug aan de aarde. In de oude tijd en in sommige tradities nog steeds wordt de vrouw in deze periode van haar bestaan als onrein beschouwd of als in een fase waarin zij afstand moet doen van iets zodat er plaats of ruimte kan worden gemaakt voor een nieuw begin of nieuw leven, want dat is wat in essentie het eitje in zich draagt de mogelijkheid tot een nieuw leven of een nieuwe creatie. In sommige culteren wordt de vrouw afgezonderd naar een speciale plaats en dat is ook eigenlijk vanuit het oogpunt van naar binnen keren een goede keuze. Want laten we eerlijk zijn het is geen fijne fase van de 28 dagen dat een maanperiode of menstruatiecycles duurt. Een van mijn andere leraren op mijn weg naar zelfrealisatie was een vrouw en zij werkt volgens het sjamanisme. Zij zei ooit tegen mij, je bent in balans als je menstruatie gelijk loopt met de fases van de Maan, ofwel een cycles van 28 dagen  met bij volle maan de eisprong en met nieuwe maan de eerste dag van je menstruatie hebben.

Tegenwoordig loopt mijn cycles 28 dagen. Alleen is het voor mij met volle maan sinds vorige maand de eerste dag van mijn menstruatie. Nog niet helemaal in balans met de maan, de maan die symbool staat voor vrouw of vrouwelijke kracht, de yin kant en de tegenovergestelde kracht van de yang kracht is, maar in ieder geval wel dezelfde periode. Tijdens de volle maanavonden organiseert deze leraar een Clanmoederavond, een avond geinspireerd op het boek van:  Jamie Sams, de dertien oorspronkelijke Clanmoeders. Het boek gaat over de 13 manen en bevat spirituele levenslessen voor het ontdekken van je vrouwelijke talenten en kwaliteiten. In het verleden deed ik mee aan deze avonden, tegenwoordig niet meer, het liefst onderga ik deze avonden of mijn ritueel aan de maan alleen.

Gisteren deed ik zoals iedere zondagmorgen trouw mijn ashtanga vinyasa yoga reeks met in mijn achterhoofd de lering om op deze dag mild te oefenen zeker als je een blessure hebt. De afgelopen week was er een oude blessure de kop op komen steken, mijn rechterelleboog gaf af en toe een paar nare steken. Ooit in het verleden werd ik ervoor behandeld. Tijdens mijn training viel mij een voorval van de dag ervoor in, een gesprek met een van mijn leerlingen. Hij zei: “ja, maar ik wil verder kunnen reiken.” Ik antwoordde hem: het is goed dat je een wil hebt want je wil brengt je zeker vooruit, hij verbindt je met je daadkracht, maar als je nooit de tijd neemt om terug te stappen naar achteren en om aandacht te schenken van wat uit je intuitie of intelligentie wordt aangeboden dan loopt je wil de kans om tegen een blessure aan te lopen.

Ik nam dit mee in mijn eigen training, laat ik mij niet leiden vanuit mijn yang kracht maar vanuit mijn yin kracht of mijn verbinding met de maan zodat ik kan loslaten wat mij op mijn weg vooruit naar zelfrealisatie in het nu mij beperkt. Ik had een hele fijne training, en ondanks dat mijn elleboog goed voelde besloot ik toch na de training een laatste vraag te stellen aan een orakel. Ik raadpleegde mijn chakra kaarten een prachtige serie kaarten die antwoord geven indien je een klacht ervaart in het lichaam. Ik nam een kaart die betrekking had op mijn elleboog klacht. Op de kaart stond de volgende affirmatie: Zeker en wijs tref ik iedere beslissing. Als ik een beslissing zou nemen dan  moest ik eerst de scheppende kracht om hulp vragen door te ontspannen en te mediteren en mij in verbinding te stellen met mijn spirituele essentie.

Enkele uren na mijn training brak mijn menstruatie door. De dagen waarop ik niet train maar me ontspan en mediteer zodat ik mij kan verbinden met de scheppende kracht van de maan of spirituele essentie. Ondanks dat het een volle maandag was, was het voor mij een nieuwe maandag.  Een goed moment om los te laten, op te ruimen en afstand te doen of terug te geven wat ik niet langer nodig heb. Wat je ook besluit als je het doet in overleg met je scheppende kracht kan het alleen maar leiden naar iets goeds.

Catharina Blijlevens.

 

Bookmark and Share