Mama, ik ben verkouden

Mama, ik ben verk­ouden. Hoe komt dat? Een vraag die een kind je kan stellen. “Dat kan zijn door de over­gang naar een vol­gend seizoen, lieverd, waar­door je even uit bal­ans bent. Maar wat ook kan zijn is dat je te veel rauwkost eet de laat­ste tijd!”

Sinds kort is mijn dochter groot fan van aller­lei voed­sel goeroes. Welke ze alle­maal bek­ijkt daar heb ik niet direct zicht op, maar er is er een die heeft een grote invloed op haar eet­pa­troon. Geen boter­ham­met­jes meer. Daar was ze trouwens nooit echt een fan van, maar op dit moment besteed ze veel aan­dacht aan haar lunch voor haar verkleinde lunchtrommeltje.

Soms kri­jg ik een what’s app van haar met een ver­zoek aller­lei pro­ducten te kopen waar ze in het verleden van gruwelde: komkom­mer, sla, wor­tel, tomat­en en advo­ca­do. Dat mag, ze is volop in ontwik­kel­ing en groeit als kool. Van een heer­lijk gezette tien­jarige is ze getrans­formeerd naar een lange slanke 13 jarige puber. Jawel de puber­ti­jd is begonnen, een fase van je eigen iden­titeit ontwikke­len en je eigen stem­pel neerzetten. Dus ik vind het pri­ma dat ze aan het exper­i­menteren is in de keuken. Tot een zekere hoogte natu­urlijk als ik zie dat de bal­ans ver­sto­ord raakt. En dat is die: ze is verkouden.

Ayurvedisch advies

Weet je”, zeg ik tegen haar, ik heb geleerd op een work­shop ayurvedisch koken dat rauw voed­sel niet goed is voor je spi­jsver­t­er­ingssys­teem. Vol­gens de Ayurve­da lev­ert dit een hoop stress op voor je sys­teem dat je voed­sel omzet in bruik­bare energie voor je lichaam. Deze leer schri­jft voor dat je dit soort voed­sel eerst kookt. Je hoeft het niet hele­maal gaar te koken maar dat het harde ervan af is, dat maakt het beter ver­teer­baar voor je maag, hier­door hoeft hij min­der hard te werken en bli­jft je zenuw­s­telsel in bal­ans. Dat heb ik je wel eens verteld toch, dat je een zenuw­s­telsel uit meerdere sys­te­men bestaat en dat een deel ver­ant­wo­ordelijk is voor je spi­jsver­t­er­ing en een ander deel voor rust en her­s­tel, dat als het ene te hard moet werken dit invloed heeft op het andere sys­teem waar­door je uit bal­ans kunt rak­en en gemakke­lijk­er verk­ouden kan wor­den of meer vat­baar bent.

Ze luis­tert aan­dachtig naar wat ik ver­tel. Dezelfde avond nog vol­gt ze mijn advies op. “Doe ik het zo goed mam?” Ja, lieverd, heel goed even in warm water leggen zodat het blad min­der hard is. Je hoeft dit alleen te doen met sla die hard is, met hele zachte bot­er­sla hoeft dit niet.

Neti pot

Gelukkig, denk ik, ze pakt mijn advies. “Mam, wat kan ik verder nog doen aan mijn verk­oud­heid?” Ik antwo­ord: “je kunt stomen boven een kom water of wat je ook kunt doen is het neti kan­net­je gebruiken, je weet wel het pot­je dat mama ook wel eens gebruikt. Dit is een pot­je dat wordt ingezet bin­nen de Yoga en Ayurve­da om je neus schoon te mak­en. Je vult het kan­net­je met lauw water waar je aan toevoegt wat zout, je houd je hoofd wat schuin boven een wastafel en plaatst het tuit­je van het kan­net­je in je neusgat, je laat het water in je neus stromen, het water stroomt via de  keel naar buiten. Gebeurt dit niet, snu­it dan je neus leeg boven de wastafel. Heb je een neusgat gedaan, her­haal dan de pro­ce­dure voor het andere neusgat. Als je het dagelijks gaat gebruiken pas dan op met de hoeveel­heid zout. Teveel zout kan lei­den tot droogte in de neus, daarom is het beter om de twee dagen erna de ver­han­del­ing te ver­richt­en zon­der toevoeg­ing van zout.

De vol­gende dag zie ik mijn badtafel. Die zit er niet schoon uit, mijn neti pot staat op het keuken aan­recht. Ach de lieve schat, denk ik, ze heeft het gedaan, ze heeft haar neus schoonge­maakt met de neti pot. Trost op mijn meis­je, nu nog even tegen haar zeggen dat ze een vol­gende keer de badtafel schoonmaakt.

Nodi Sodhana

Wat ik zelf iedere dag doe om verk­oud­he­den buiten de deur te houden is nodi shod­hana (reini­gen van de nadis). Voor deze oefen­ing neem je plaats in een gemakke­lijke zithoud­ing of ga je zit­ten op een stoel met bei­de voeten op de grond. Zorg ervoor dat je rech­top zit, met behoud van de natu­urlijke hollin­gen van de rug. Plaats je rech­ter­duim tegen het rechterneusgat, plaats je wijs en mid­delvinger tussen de wenkbrauwen, hou je link­erneusgat open, adem in door je link­erneusgat, plaats je ringvinger tegen je link­erneusgat je sluit het link­erneusgat, open je rechterneusgat adem uit, adem in door het rechterneusgat, plaats je duim tegen je rechterneusgat je sluit het rechterneusgat, open je link­er neusgat adem uit. Dit is een ronde, her­haal voor min­i­maal 9 keer. Doe dit aan het begin van de dag, op het mid­den van de dag en aan het einde van de dag voor de duur van 30 dagen. Je ervaart meer bal­ans en bent beter opge­wassen tegen verk­oud­he­den en andere disbalans.

Meer weten over deze oefen­ing of een keert­je bij mij doen in de stu­dio. Op mijn web­site www.bodyflex.nl vind je het lesroost­er van mijn weke­lijkse lessen, infor­matie over prive lessen en de work­shops die ik geef.

Namaste,

Catha­ri­na Blijlevens

Bookmark and Share