Het A B C van Yoga

Acht trainingen om je te verdiepen in Yoga

Yoga

Yoga is een levenswijze. De wetenschap van Yoga staat omschreven in de Yoga sutras. Dit boek werd geschreven door Patanjali, de vader van Yoga. Het boek bestaat uit 196 korte regels waarin de leer van Yoga staat omschreven. Yoga is het tot stilstand brengen van de wervelingen van de geest. Of tot de staat komen waarin hetgeen zich in je bewustzijnsveld afspeelt niet meer zorgt voor verstoring van harmonie. Treedt er een verstoring op dan weet je deze te herstellen door oefening en onthechting. De oefening bestaat uit het opbouwen van een discipline die zorgt voor een gezond lichaam en een rustige geest.

Over het A B C van Yoga

In acht trainingen reikt Catharina handvatten aan voor een regelmatige beoefening van Yoga, en je leven meer af te stemmen op het ritme van de natuur. De natuur is altijd in balans. Degene die dit ritme kan verstoren is de geest van de mens, door deze in te tomen of tot rust te brengen herstel je de balans. De acht paden van Yoga zijn een prachtig middel om dit te bereiken. Deze paden vormen de leidraad voor de training het A B C van Yoga.

A van Asana  het opbouwen van een dagelijkse Yoga beoefening, het bestuderen van de verschillende asanas (houdingen), de acht paden van Yoga en de Yoga sutras van Patanjali. Deze paden (yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi) staan omschreven in de Yoga sutras en zijn het middel om terug te komen in de staat van harmonie. Asana is fysieke kant van Yoga. Dit onderdeel behandelt het opbouwen van een dagelijkse Yoga routine

B  voor balans vinden tussen yin en yang, yin de heersende energie op aarde die naar binnen gericht is en yang de heersende energie die naar buiten gericht is. De adem is het voertuig van energie (Prana). Om de energie vrij te laten stromen wordt het lichaam ontdaan van blokkades. Hiervoor worden bepaalde technieken gedaan. Dit onderdeel gaat in op de verschillende ademhalingsoefeningen, kriyas (reinigingstechnieken) en de begrippen yin en yang.

C van chakra, wielen van energie  Naast een fysiek lichaam beschikken we over een energetisch lichaam. Dit lichaam bestaat uit nadis  (energiebanen) waarlangs energie (prana) stroomt en uit chakras. Chakra’s zijn energiepunten in het lichaam. Ieder chakra heeft een eigen kenmerk of kwaliteit, die informatie bevatten over de verschillende fases van je leven, overtuigingen en het leven in het hier en nu.

Doel van Yoga is eenwording met het zelf, een manier om tot deze staat te komen is het tot stilstand brengen van de wervelingen van de geest. Hulpmiddelen hierbij zijn: lichaamstraining, het aangaan van een relatie met de adem en het ontrafelen van de reacties  op de omgeving zodat men steeds dichter bij de eigen kern of ware zelf kan uitkomen.

Er wordt les gegeven in de volgende onderdelen van Yoga:

  • Asana: Yoga houdingen en reeksen
  • Pranayama, yoga nidra en meditatie
  • Chakra’s en spiritualiteit
  • De acht paden van Yoga en de Yoga sutras
  • Anatomie, alignement (lichaamshouding)
  • Innemen van een gemakkelijke houding en meditatie technieken
  • Zelfstudie, ontwikkelen van de eigen kracht of eigen talent
  • Luisteren naar je intuitie

Wanneer is deze training?

Op de website www.bodyflex.nl vind je de data van training. Liever één op één les (personal training) in deze training, dat kan ook! Voor het maken van een afspraak of meer informatie kun je gebruik maken van het contact formulier.

Locatie: Yoga en Pilates studio Bodyflex 100% Catharina, Frederikstraat 60 A, 2514 LL Den Haag.

 

Bookmark and Share