Goede voornemens

Goede voornemens horen bij een nieuw jaar. Op oudejaarsavond kijken we terug op het jaar dat we achter ons laten. Een moment van bezinning voor de een. Voor mij in ieder geval wel. Het afgelopen jaar was een mooi jaar, een met pieken en dalen.

Enkele jaren geleden nam ik mij voor om dagelijks mijn yogaoefeningen te doen. Alhoewel het in eerste instantie niet tot een goed voornemen behoorde ben ik inmiddels zeer dankbaar aan haar die mij indertijd een strenge beoordeling gaf. Het was een van de voorwaarden om aan een Yoga opleiding te voldoen. Eerst een dagelijkse Yoga oefening op te bouwen. Naast dat er werd verwacht van mij student dat ik een bepaalde serie van Yoga oefeningen aan het eind van de opleiding moest beheersen, behoorde ook toe aan deze dagelijkse beoefening: mediteren.

 En dit was niet een gemakkelijke opgave voor mij. Althans niet in de houding die ik mij daar voor aannam, ik koos dan over het algemeen voor een zittende positie. In deze positie of ookwel de gekruiste zithouding werd ik met allerlei onaangename ongemakken in het lichaam geconfronteerd waar ik met allerlei herinneringen aan het verleden worstelde. Het heeft een hele tijd geduurd eer ik deze ongemakken door mijn dagelijkse yoga oefeningen in het verleden kon laten. En mij bezig kon houden met wat er is in het hier en nu.  In het hier en nu waar de adem vrijelijk kan stromen zodat de geest tot rust kan komen en we de innerlijke stilte in onszelf kunnen ervaren.

Vanmorgen stond ik op in het nieuwe jaar na een fijne oudejaarsavond waar ik samen met degene die mij dierbaar zijn afscheid heb genomen van het oude jaar. Een jaar waarin ik de mogelijkheid kreeg om mijn yoga beoefening te verdiepen en waarin ik een aantal keren terug ben gegaan naar haar die mij uiteindelijk het enige juiste advies heeft gegeven om door mijn pijnlijke herinnering heen te gaan: oefenen, oefenen, oefenen en de rest zal komen. Zij was geen gemakkelijke leermeester soms hard maar uiteindelijk wel eerlijk en liefdevol, met het enige eerlijke antwoord wat werkte voor mij, zoek de weerstand op in jezelf wat je er van weer houdt om op je mat te stappen en je oefeningen te doen.

Nu na drie jaar intensieve beoefening van deze vorm van Yoga glimlach ik naar haar die mij ooit hier op aarde heeft gebracht, mijn moeder, de moeder, symbool voor de aarde die alles heeft wat nodig is om te zijn wie je bent om je pad te bewandelen. Vanmorgen begon ik wederom eerst op mijn Yogamat met mijn dagelijks Yoga oefeningen.  Deze oefeningen neem ik graag met mij mee in het nieuwe jaar. Tegenwoordig geen weerstand meer als ik plaats neem op mijn mat in een gekruiste zithouding om een bepaalde tijd te mediteren. Mijn weerstand of herinnering aan de pijn die het ooit heeft veroorzaakt dat ik moeite had om hier te kunnen zijn laat ik graag waar hij hoort, in het verleden jaar. In het hier en nu hoop ik op een heel mooi, gezond en gelukkig nieuwjaar voor een ieder op deze mooie aarde.

Catharina Blijlevens

Bookmark and Share