Januari

Januari, de eerste maand van het jaar. Een heerlijke maand na een drukke periode van afsluiten, aandacht voor de kerst, de kerstdagen wel of niet met familie, de laatste week van het jaar, dan afsluitend met oudejaarsdag en daar was het nieuwe jaar, 2012. Daar was het januari. En nu terwijl ik dit schrijf alweer 12 dagen oud. 12 jaar geleden was de overgang naar 2000, de eeuwwisseling. Alhoewel 2012 volgens de maya kalender het einde van deze wereld is ofwel het einde van een tijdperk, is dit jaar voor mij anders begonnen. Anders, omdat ik anders ben.

Van een druk bezette ambtenaar met een bijbaan in de avonduren naar een zelfstandige ondernemende moeder met zeeen van tijd. Tijd heb om zo nu en dan stil te kun staan of stil te kunnen zitten. Iets waar ik de afgelopen 12 jaar in heb geoefend. Een lang proces van bewegen, afpellen, voelen en begrijpen.

Lang heb ik het niet begrepen, beredenerend vanuit mijn verstand: Waarom kan ik niet zitten? Gewoon stilzitten en rechtop blijven en de aandacht richten op de adem. “Dan kun je ook gaan liggen,” zei ooit iemand tegen mij. “Dan kun je ook de aandacht naar binnen richten.”

Maar nee, ik was eigenwijs. Ik wilde weten waarom ik niet kon zitten, rechtop kon zitten. Ik moest daar voor langs mijn stuit of het onderste deel van mijn wervelkolom, langs mijn wortel. Een gebied wat lang geleden besloot om het anders te doen, niet recht omlaag maar naar binnen de andere richting op. Of dat besluit nu voor mijn geboorte lag, tijdens mijn geboorte of nadat ik geboren werd. Feit was wel dat alles zich in het huidige leven rond dit gebied zich afspeelde. Mijn eerste valpartij van een trap, mijn eerste stevige pakrammel waarvoor ik mijn vader lang heb verweten en niet alleen hem, maar ook mijzelf. Had ik maar geluisterd naar wat ik op dat moment doorkreeg van het meest kostbare wat een mens bezit: intuitie.

Maar nee, ik luisterde naar een oudere of iemand die hoger op de ladder staat omdat hij eerder geboren werd. En daarna nog een keer werd mijn aandacht hier gebracht met de bevalling van mijn dochter. Ze kon er niet langs, langs mijn staartbeen, die vrolijk de andere kant oplag, waardoor iemand de beslissing nam om over te gaan tot een vacuumbevalling. Bijzonder pijnlijk voor mij vermoedelijk werd mijn staartbeen hierbij opnieuw gebroken vertelde een foto mij na de bevalling. Opnieuw werd ik geconfronteerd met mijn staartbeen, nu kon ik helemaal niet meer rechtop zitten en ook niet vooroverbuigen.

Maar een ding hield ik overeind: mijn eigenwijsheid of eigen wijze om de zaken op te lossen. Toevalligheden volgend vervolgde ik mijn weg en kwam ik bij de juiste therapeuten uit, waarmee ik samen het probleem te lijf ging. Ik ging iedere dag trouw mijn mat op, yoga oefeningen doen en pilates oefeningen doen, studeerde in boeken over anatomie. Het hele gebied zou ik doorgronden. Het bekkengebied daar waar het staartbeen ligt en beweegt en de basis verschaft aan ons leven en we onze basiszekerheden vinden, was het toch wel de subtiele leer van de Chakra’s onderdeel van de Yoga die mij steeds meer inzicht gaf over mijn staartbeen of wortel en waarom ik de afgelopen 12 jaren mij in bepaalde omstandigheden heb bevonden.

Wat ben ik toch blij dat ik ooit deel heb genomen aan een Chakra workshop op een zolderkamer van een van mijn therapeuten en waarop ik van een dame die daar naast mij zat het advies kreeg om toch ook aan Yoga te gaan doen. “Power yoga”, zei ze tegen mij, “dat lijkt mij wel wat voor jou.” De hele chakra leer van de workshop kwam op dat moment wel binnen, maar ik moest echt eerst langs mula of wel het wortelgebied waar het staartbeen is gelegen met alles wat daarbij hoort, mijn oude zaken oplossen zodat ik in het hier en nu, januari 2012, in de maand januari de maand voor naar binnen keren, kan genieten van het proces van de natuur naar binnen keren.

Zelf heb ik niet het gevoel dat 2012 het einde is van deze wereld maar wel weet ik dat hoe meer mensen ervoor kiezen om in hun eigen kracht te gaan staan, bereid zijn om oude pijn te transformeren de wereld er steeds beter voor komt te staan.

Catharina Blijlevens

Iedere maand is er bij Bodyflex een workshop met als thema Chakra’s. Aan de hand van yogahoudingen en ademhalingsoefeningen neemt Catharina je mee op reis langs deze boog van zeven. Eerstvolgende datum 28 januari 2012, zie onder workshops.

Bookmark and Share