Bodyflex Chandra Yoga

EEr zijn vele vormen van Yoga waarvan de meest bekende vorm is Hatha Yoga, Ha staat voor zon of Surya en Tha staat voor maan of Chandra. De zon verschaft ons dagelijks licht en energie, terwijl de maan in de donkere nacht aan de hemel zichtbaar wordt en verschillende fases doorloopt.

site-blog

Twee hemellichamen die een duidelijk invloed hebben op de mens. Overdag zijn we over het algemeen actief en in de nacht rusten we het lichaam zodat het lichaam en de elementen waaruit het lichaam is opgebouwd de kans krijgen zich te herstellen na de verrichtte arbeid gedurende de dag.

De zon schijnt altijd maar is niet altijd zichtbaar door de wolken, regen of mist terwijl de maan vier fases kent: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier. Eerste kwartier ook wel wassende maan of het rijpen van processen, laatste kwartier afnemende maan of verwerken van processen. Met een nieuwe maan(donkere maan) ontvangen we met een volle maan komt het moment om los te laten of te verwerken.

Bodyflex Chandra Yoga is een oefenserie die rekening houdt met de verschillende fases van de maan. Het is een vaste reeks Yoga oefeningen die begint met een maangroet of chandranamaskar gevolgd door staande houdingen, heup stretches en zittende stretchoefeningen. De serie wordt afgesloten met ademhalingsoefeningen en ontspannings oefeningen. Deze reeks draagt bij aan het ondersteunen, loslaten en verwerken van processen die we tijdens de verschillende maanfasen ondergaan. Regelmatige beoefening van deze vorm van Yoga draagt bij aan meer ontspannen leven, balans, kracht, flexibiliteit en een betere omgang met de verschillende fasen die we in ons leven ondergaan.

Het is een vorm die goed aansluit bij andere vormen van Yoga om in de vooravond of op dagen te oefenen dat je beter geen dynamische vormen van Yoga kunt beoefenen waarbij warmte en energie wordt gegenereerd zoals Power Yoga, Ashtanga Vinyasa Yoga en Bikram Yoga. Het is beter geen dynamische vormen van Yoga te beoefenen bij volle maan en nieuwe maan en voor een vrouw op de dagen dat ze menstrueert of de eisprong heeft.

Iedere woensdag is er een Bodyflex Chandra Yoga les om 18.00 uur. Voor meer informatie over deelname aan deze les zie www.bodyflex.nl.

Catharina Blijlevens

 

 

 

 

Bookmark and Share